Mantra af Per Brænddgaard

Hvis du følger nedenstående principper, vil din plan om at tabe dig kunne realiseres med større motivation og glæde. I følge cand.scient i human ernæring, Per Brænddgaard, der har lavet en koncentreret vejlening i vægttab for Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning, er det lettere end man tror.

Man skal have den rette holdning til sit vægttab for at kunne fuldføre en kur, dernæst handler det om at lave SMÅ ændringer i sine kostvaner og ikke tro, man skal vende op og ned på sin hverdag. Som Per Brændgaard skriver, kan man for eksempel tabe ti kilo på 12 måneder med disse tre små skridt:

Erstat en skive brød med 50 gr. grøntsager hver dag.
Erstat et glas sukkerholdig sodavand om dagen med et glas light sodavand.
Erstat fedt kødpålæg med magert kødpålæg til frokost hver dag.

Bliv principrytter
Noget af det vigtigste, når man vil tabe sig er som sagt ens holdning og syn på "projektet". Her er Per Brændgaards principprogram:

1. Vægttab handler om balance. Du bliver ikke overvægtig af at spise en enkelt småkage. Du kan opveje balancen ved at spare på noget andet senere eller bevæge dig mere.

2. Du behøver ikke overholde et perfekt program for at tabe dig. Husk to skridt frem og et tilbage samlet set er et skridt frem. Glæd dig over små skridt.

3. Alt er tilladt. Lad være med at forbyde dig selv bestemte madvarer, som du virkelig har lyst til. Øv dig i at spise lækkerier med stor nydelse og uden dårlig samvittighed - men i mindre mængde end du plejer. Tænk på mad som "hverdagsmad" og "sjældenmad" i stedet for "tilladt" og "forbudt".

4. Alt giver dig noget godt. Lad være med at dømme nogle vaner som dårlige vaner. Alle vaner giver dig noget godt ud fra et bredt perspektiv. Chokolade kan for eksempel give dig nydelse, belønning og ro. Når du vil tabe dig, så spørg dig selv: Hvordan kan jeg få samme gevinst på en sundere måde?

5. Accepter din lyst. Det er naturligt at være lækkersulten af og til. Overvej, hvordan du kan tilfredsstille din trang på en mere kalorievenlig måde. Eller måske gøre noget helt andet end at spise, der også giver nydelse.

6.Brug nye ord. Slet disse og lignende ord fra dine tanker og dit sprog: slankekur, diæt, kaloriekontrol, forbudt, fedende, falde i, skal og må ikke. Brug i stedet ord som: Vaner, livsstil, mad, valg, muligheder, kan og må gerne. Tænk positivt.

7. Vær tålmodig. Målet er ikke et hurtigt og stort vægttab, der ofte følges af en hurtig og stor vægtøgning. Målet er et vægttab på længere sigt. Husk at vægttab ikke er det eneste mål. Det handler først og fremmest om at have det så godt som muligt.

8. Døm ikke dig selv. Lad være med at dømme det, du gør eller ikke gør. Lad være med at være hård ved dig selv. Hvis noget ikke virker, så accepter det og prøv noget andet.

9. Vær nysgerrig. Vær åben og eksperimenterende i forhold til dine vaner og valgmuligheder. Det er kun dig, der ved, hvad der fungerer for dig. Bliv ved med det, der føles godt.

10. Bliv ved. Det er bedre at gøre lidt af det rigtige som du kan blive ved med, end at ændre en masse, som du ikke kan blive ved med. De fleste tager nemlig på igen, fordi de ikke kan holde fast i deres nye vaner. Hver dag skal du huske dig selv på gevinsterne ved, at du lever sundere og taber dig. Ikke kun i starten, men også når du har nået dit mål.