lørdag den 22. marts 2014

Skarlagensfeber = Steptokokker = Halsbetændelse = Penicillinkur

Hvad er der sket den sidste måned, spørger du nok. Jo, nu skal du bare høre:

Mindstetrolden fangede en omgang skarlagensfeber i børnehaven. Skarlagensfeber er kendetegnende ved et rødligt udslæt over hele kroppen. Og da hun allerede lider af børneeksem, var det ikke overraskende udslættet og de tørre hudflager vi fokuserede på. At skarlagensfeber så faktisk udspringer af en streptokok-baseret halsbetændelse, var vi ikke så bekymrede over.

Det gik jo over...

Størstemusen kom hjem med ondt i maven og feber... igen... Efter 6 dage uden fødeindtag, tydeligt tabte kilo, ligbleg hud, energiforladt og øjne der nærmest signalerede mangel på at fortsætte livet, trak jeg hende endeligt ud af sengen og ud i stormvejret til vagtlægen på Kolding Sygehus. Jo jo, den var god nok. Hun havde influenza, og det var der ligesom ikke rigtig noget at gøre ved.

Det gik jo over...

Men ak, det gik ikke over. Moderen sov og sov og sov og havde hovedpine konstant. Herren kastede op, havde feber og kort lunte, og hele kroppen værkede som var han 80. Mindstetrolden hostede og hakkede og var i børnehave den ene dag og hjemme med feber den næste. Størstetrolden vedblev at have ondt i maven og kvalme.

Herren vågnede op natten til lørdag i sidste uge og kunne næsten ikke trække vejret. Han var så hævet, at det så ud som om, han havde slugt en golfbold med mandlerne. Vagtlægen ville se ham om morgenen. Størstemusen vågnede med ondt i halsen, og vi besluttede at tage af sted alle 4.

Jo jo, den var god nok!
Streptococcus pyogenes
Behandlingen er penicillin. Denne bakterie er endnu ikke underlagt penicillinresistens, men det er desværre ved at være sidste udkald. Det er et alvorligt problem, 
Læge Alexander Flemming kom i 1928 på sporet af penicillin. I 1940 lykkedes det læge Howard Walter Florey og kemiker Ernst B. Chain at behandle 24 mus for steptokokkker. Det tog et år at udvikle nok penicillin til at behandle en politimand med samme bakterie. I 1944 var produktionen så høj, at man kunne behandle alle syge soldater ved fronten.
De seneste 70 år er der ikke blevet udviklet nye antibiotika. Der er simpelthen ikke profit i det. Bakterierne når at blive resistente før forskningspengene er tjent ind. Hver gang man bruger antibiotika mod en gruppe bakterier, dør de normale bakterier, men de resistente bakterier overlever og spreder sig. 
Én af de største problemer er den såkaldte præventive behandling i bl.a. den konventionelle svineindustri. Her kæmpes der allerede en indædt kamp mod MRSA. 76% af Danmarks samlede antibiotikaforbrug går til konventionel svineproduktion. Det betyder, at raske svin bliver behandlet med bredspektret antibiotika, der også slår nyttige tarmbakterier ihjel, hvilket betyder at de multiresistente bakterier får lov at sprede sig. Kristian Viekilde fra Den Danske Dyrlægeforening ville hellere ordinere sol og frisk luft. Man giver jo heller ikke hele børnehaven antibiotika, når der sidder én med snotnæse!


Næ, se DER har du én af grundene til at vælge økologiske frilandsgrise frem for de indelukkede, medicinfyldte industrisvin!

Nå... sidespor... Det var penicillinkur til mine børn, jeg kom fra. Og her har jeg kun én ting at sige:


Jeg mener, tandlægebesøg, vaccinationer og medicinindtag absolut skal varetages på den mest positive måde, også selvom det bliver dyrt i bestikkelse! Dobbeltvaccinationer har tidligere kostet mig en kjole fra H&M, og penicillinindtag 3 gange dagligt koster altså i daglige skumfiduser og små chokoladepåskeæg!


Sygdom betyder behovsstyret spisning: pommes frites og andet fastfood, frisk frugt og grønt, sukker og smør og helst ingen sammenkogte reste-retter. Det betyder desværre, at madrester ryger i skraldespanden i stedet for at blive brugt nyttigt.


Det nytter ligesom ikke at have dårlig samvittighed!

Op på hesten...

Så her: Sunde bananpandekager lavet på bananer på sidste vers.

20 små bananpandekager [inspiration: Tine]

4 æg
2 modne bananer
2 spsk. Husk
½ tsk. salt
1 tsk. kanelsukker
+ smør & kokosolie til stegning
  1. Pisk alle ingredienserne med stavblenderen.
  2. Smelt 1 tsk. smør og 1 tsk. kokosolie på panden.
  3. Lav 4 små pandekager á 1 spiseske, steg 30 sekunder og vend. Steg 30 sekunder og tag af varmen.

  4. Server med æbler & honning eller blåbær & tranebærsirup.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!