torsdag den 20. november 2014

Dagen i går, baglæns

En af yndlingsretterne blandt alle husets beboere er burger. Men ligesom så mange andre retter i Byhuset har vi udover bøffen af Nørregårdkød ikke meget til fælles.

Det kræsne sukker-smør-øre af en storesøster nyder sin bolle med smør og spiser bøffen som snack ved siden af som agurke- og tomatskiverne. Mindstetrolden nyder sin bøf i små bidder og laver en burger kun med grøntsager.

Liiidt høj i dag, dog...
Herren spiser bøffen enten på gammeldags manér i en bolle med ketchup og masser af iceberg og agurkeskiver, eller med stegte løg, grønne bønner og blomkålsbearnaise.
Ligesom mig - bare uden løg...


Blomkålsbearnaise (2-4 pers.)
½ blomkålshoved
1 tsk. tørret estragon
½ tsk. salt
2 dl vand
2 spsk. hvidvinseddike
25g smør
25g mel
1 æggeblomme
1/4 dl fløde
  1. Del blomkålshovedet i små buketter og kog møre med estragon, salt og vand.
  2. Blend med hvidvinseddike.
  3. Smelt smør i en kasserolle og lav en melbolle heri. Tilsæt fløde og tag fra varmen.
  4. Pisk en æggeblomme ind i og sæt tilbage på varmen.
  5. Tilsæt blomkålspuréen og server til bøf, medister eller pommes frites som du ville almindelig bearnaise, men med bedre samvittighed.

Apropos blomkål...

Kan du huske den der blomkålsgratin, der smagte fortræffeligt... Den der du købte, da du var fattig studerende, frossen og lige til at stikke ind i ovnen?

Hvad med at opgradere den lidt?

Blomkålsgratin (4 pers.)
1 blomkål
50g smør
50g mel
2 dl mælk (her soyafløde & risdrik)
salt & peber
3 æg, delt i blommer og hvider
75g revet parmesan
rasp
  1. Her blev blomkålen delt i små buketter og lagt i et ovnfast fad, vi kan nemlig ikke fordrage overkogt blomkål. Foretrækker du derimod en blomkål, der kan moses med tungen, kan du med fordel dampe de små blomkålsbuketter 10 min.
  2. Smelt smør og opbag med mel. Tilsæt mælk langsomt, kog op og smag til med salt og peber.
  3. Køl lidt ned og pisk æggeblommerne i saucen.
  4. Pisk æggehviderne stive og vend dem akkurat i saucen med revet ost.
  5. Hæld over blomkålen, drys med rasp og bage 40 min. ved 200 grader.
Her serveret med blommesalat med and (rester fra Mortens Aften)
Blommesalat med and (2 pers.)
200g spidskål, fintsnittet
1 agurk i små tern
3 blommer i tynde både
1 spsk. olivenolie
1 tsk. limesaft
1 tsk. agavesirup
1 spsk. sesam
lidt chili

  1. Bland alle ingredienser. Tilsæt rester af and (ca. 200g)

Tilbage til onsdagen...
Inden aftensmaden blev serveret skulle ungerne aktiveres lidt efter børnehave og skole. Herren skulle helst have lidt ekstra søvn efter nattearbejdet, han kæmper som os andre med maveonde, hovedpine, snot og ondt i halsen.

Vi var et par dage før blevet inviteret på hjemmebagte småkager hos et vennepar, der arbejder super mange timer hjemmefra, er under ombygning og har sit hyr med barn nummer 3... Og alligevel finder moderen et magisk overskud til at bage småkager med sine piger...
Selvfølgelig kan jeg bage nogle småkager med mine børn... Der skal bare ikke være for mange regler, det skal være enkelt og hurtigt...


Pebernødder (ca. 180 stk.)
125g smør, blødgjort
125g sukker
1 æg
skallen fra 1 økologisk appelsin
275g hvedemel
1 tsk. bagepulver
½ tsk. kanel
½ tsk. kardemomme
1/4 tsk. hvid peber

  1. Pisk smør og sukker i røremaskinen.
  2. Tilsæt æg og appelsinskal.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og bland godt.
  4. Rul ud i lange pølser og skær i små bidder.
  5. Lad ungerne rulle de små kugler og trykke dem flade. Der er ikke rigtig nogle regler.
  6. Bag 8½ min. ved 190 grader.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!