Der findes jo en avanceret videnskabelig forklaring på, hvad Proteiner består af og hvordan de er opbygget. Men det kan I selv læse videre om!
Næ, der jeg vil hen er proteiner set med slankeøjne: Proteiner mætter mere end både fedt og kulhydrater, og sætter ydermere forbrændingen op. Desuden får blodsukkeret ikke de store udsving med de langsomt forbrændte proteiner.
Desuden er der godt nyt til buttede kvinder med slanke mænd: Endelig en "kur" hvor mændene ikke brokker sig over kaninfoder og hvis maver rumler flere timer efter. Han ender med at smæske sig i lækre sager, et glas rødvin og et lille stykke god chokolade, mens du selv sidder og sutter på de 71g gulerod, du må spise til aftenkaffen!
Hvis man flytter energifordelingen fra de anbefalede 15% protein, 55% kulhydrat, 30% fedt til 30% protein, 50% kulhydrat, 20% fedt sker der ting og sager på slankeområdet. Manden elsker det store indtag af rigtig kød og sulten holdes for døren mellem måltiderne.
Desuden er der en myte om, at visse proteiner faktisk også sætter seksualdriften i gang... Ikke dårligt! :-)
Gode kilder til slankeproteiner er:
- Fedtfattige, sukkerfri, syrnede mælkeprodukter (A38/Fromage frais)
- Max 30+ oste
- Nødder, mandler, frø, kerner (det er det sunde fedt, men med måde)
- Bælgfrugter, bælgfrugter, bælgfrugter
- Kød, fjerkræ (pas på fedtprocenten)
- Fisk (igen sundt fedt)
- Æg
- Korn (men også rig på kulhydrat, spis fuldkornsudgaverne)
Fordelene ved at dække sit proteinbehov vegetarisk er, bl.a. det høje fiberindhold i både grøntsager og korn, der også er med til at sætte mæthedspunktet lavt.
Proteiner dannes af 23 forskellige aminosyrer som tilsammen former såkaldte "hele" proteiner. Aminosyrer forekommer i varierende sammensætninger og mængder i diverse fødevarer. Hvis kosten er tilstrækkelig sammensat, er kroppen selv i stand til at danne de fleste af dem. 8 af de vigtigste aminosyrer kan dog ikke dannes af kroppen, men skal indtages direkte via kosten. Nogle fødevarer indeholder de stort set rigtige mængder aminosyrer, hvilket letter optagelsen i kroppen betydeligt.
Animalske proteiner fra eksempelvis kød, æg, ost, fisk, fjerkræ, mælk og yoghurt giver alle de nedvendige aminosyrer og kan derfor kaldes "hele".
Bælgfrugter og kornprodukter indeholder en del, men ikke samtlige vigtige aminosyrer. Men vælger man at kombinere dem med fødevarer, der indeholder de manglende aminosyrer, er kroppen selv i stand til at binde dem sammen til et "helt" protein. Det kan fx gøres ved at kombinere en bælgfrugt og et kornprodukt (det kunne være ris og bønner). Det er ikke engang nødvendigt at spise fødevarerne præcist samtidigt. Inden for et par timer er i orden.
I langt de fleste dele af verden har man udviklet disse sammenhænge helt naturligt. Tænk fx på dhal og ris, bønner og majs, hummus og pitabrød - alle er de sammensat af både bælgfrugter og korn.
Der er utallige eksempler:
- Jordnøddesmør på fuldkornsbrød
- Bagte bønner på fuldkornstoast
- Ærtesuppe med boller
- Brune ris og kikærter
- Ris og tofu
- Tacos og røde bønner
- Linsebøf i hamburgerbolle
- Pasta og ost
- Müsli med mælk
- Bønner og grønsager
- Tabouli
- Grønsagstærter, spinat, kartoffel
- Müsli med nødder og kerner
- Kikærter og couscous
Se andre bidrag med P her.
Jeg måtte bare lese dette innlegget, noe jeg gjorde med meget stor interesse.
SvarSletVi bruker også ofte belgprodukter, noe som ikke er særlig vanlig i norsk kosthold.
Men vi liker det - hindringer for mange er vel at de ikke tenker over hvor lettvint det er.
Den tenker: Må de ligge i bløt over natten? Det gidder jeg ikke. Men det er da så enkelt som bare det, og ikke tar det tid heller.
Men slik er vel folk blitt i dag: Alt skal være ferdig omtrent før de har åpnet sin inngangsdør.
PS. Jeg har fått til et reisebrev på Q;-)