fredag den 30. juli 2010

Kostrådene

De 8 kostråd får dumpekarakter af Cand. Scient. Morten Zacho. Mange af rådene er baseret på forfejlede, indgroede vaner.
6 om dagen kampagnen har sat fut i mange frugtordninger både hjemme og på arbejdspladserne, men i bund og grund er det jo de grønne og grove grøntsager, vi burde spise mange af.

Med mindre man indkøber naturris og fuldkornspasta,. har kostrådet om at spise ris og pasta intet sundt over sig. Selv lægehåndbogen under sundhed.dk taler i det ene afsnit om ris og pasta som tomme kalorier, og længere nede om de selv samme fødevarer som værende en del af den sunde og varierede kost.
Kartofler er og har altid været stivelse og kalorier! Videnskab.dk giver igen en forfejlet version af kartoflernes egenskaber. Ja, man får kostfibre, når man indtager kartofler, og ja, den samlede fedtenergiprocent falder, når man indtager kulhydrater, men det er ikke nødvendigvis til det bedre.

Spar på fedtet! Vi har været så fedtforskrækkede i de seneste 20 år, men betyder lav fedtprocent nødvendigvis sundt? Illustreret Videnskab har en artikel om aber, der lever længere på en kaloriefattig kost... Men overskriften hedder Aber på FEDTFATTIG kost er sundere og lever længere. Ja ja, der er flere kalorier i 1 gram fedt end i 1 gram kulhydrat eller protein, men man kan jo også leve kaloriefattigt ved at skære flere kulhydrater væk! Og aber spiser trods alt mest frugt...
Morten Zacho henviser til en rapport fra American journal of Clinical Nutrition, der konkluderer "at der ikke er belæg for at knytte indtaget af mættet fedt til risiko for hjerte-kar sygdom".

Læs selv hele artiklen her.
Motion-online.dk  giver sit eget bud på 7 kostråd, der burde gå i stedet for de 8 nationale.
De lyder som følger:

  • Spis masser af forskellige slags grøntsager hver dag
  • Spis noget frugt hver dag
  • Spis fuldkorn og fiberrigt
  • Vælg sunde kilder til fedt
  • Spar på sukker og søde sager
  • Undgå junk-food
  • Spis ikke for meget
Læs de uddybende råd her og print en flot plakat ud til klassen eller køleskabet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!