tirsdag den 3. maj 2011

Hvis ikke det er voksdugen, så er det vinylgulvet!

Hvad plastik ikke får skylden for... Og med rette...
Der var engang vi udstyrede vores hjem, vores hverdag, med naturlige elementer, men ressourcerne blev knappe og arbejdskraften for dyr.
Historien om den danske plastindustri tager sin begyndelse kort efter år 1900. 1950’erne og 1960’erne er guldalderen i den tidlige danske plastindustri. Årene fra 1970 og frem til i dag kan sammenfattes i et enkelt ord: Vækst.
Sådan skrives der kort på Plastens Historie. Der er faktisk en fantastisk tidsline her. Plastik-fantastik, hvad der ikke er blevet bedre og nemmere:
Sterilt engangsudstyr på hospitalerne, Margretheskålen og Le Klint-lampen, legetøj og sportsudstyr, kloakrør, ledninger, vinduer, tagbeklædning, diverse IKEA-møbler og ikke mindst vindmøllerne, indpakning af fødevarer, flyvemaskiner, fjernsyn, biler og mobiltelefoner.
Uden mennesker – ingen plast.
Allerede i 1976 er plast det mest benyttede materiale i verden. Skræmmende!

Da jeg var gravid med min første ca. medio oktober 2007 diskuterede manden og jeg ivrigt sutteflasken. Jeg forudså alskens forfærdeligheder for vores børn, hvis plastflasken blev en del af vores økologiske hverdag. Vi søgte højt og lavt, og fandt endelig en god gammeldags glasflaske (som i øvrigt ikke var særlig velvalgt, synes vores køkkengulv af sten)...

14. marts 2008 havde Politiken følgende overskrift:
EU lukker øjnene for farligt kemikalie
Og så rullede sagen mod BPA...

Kort fortalt... Det var en DEL nemmere at få fat i en glasflaske til vores næste barn (født juli 2009).

Men det bliver værre...
Blødgørerne i plastik er mildest talt forfærdelige... Synderegistret er langt, og vi ved endnu ikke hvor det ender.
Politikens nyeste skud på stammen (30. april 2011):
Der er farlig plastik i din voksdug
Listen omfatter voksdugen, badeforhænget, plastsandalerne, vinylgulvet, pilatesbolden, kunstlædermøbler, skoletasken, dækkeservietter og badebassiner. Hvis man er gennemsnits-2-årig kan man sagtens blive udsat for skadelige ftalater 24-7.
Selv min ikke særlige gennemsnitlige 2-årig er udsat for mindst voksdugen, badeforhænget og pilatesbolden....
SKRÆMMENDE

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!