lørdag den 13. december 2014

Børnefødselsdag

Så oprandt dagen 15 vidunderlige piger havde set frem til i næsten en måned.
Det kan være vanskeligt at forholde sig til en SÅ stor dag en hel måned ude i fremtiden, men med et decemberbarn må man være tidligt ude med invitationerne, hvis ikke der er nået at blive planlagt alt for mange julefrokoster og klippe-klister-arrangementer.


Størstemusen havde ønsket sig at komme i Dinos Legeland, så det blev arrangeret på hendes fødselsdag som en del af hendes fødselsdagsgave, hvilket absolut ikke blev dårligt modtaget. Vi er blevet lovprist som forældre i ugevis, hun har vist sin taknemmelighed på alle tænkelige og utænkelige måder og har flere gange sagt tak, både til mor for at arrangere festen og far, for at lave maden.


Maden var i grunden simpel: Boller med smør og simple pizzaboller med ketchup og revet parmesan. Herudover var der saltstænger, gulerodsstænger, agurkestænger og cherrytomater.
Desserten bestod af en gigantisk dinosaurus-kage, hvilende på pebernødde-sten og med nachos-rygfinner. Og så havde pigerne oven i købet bagt en portion dinosaurus-småkager også.


Det sværeste i hele processen var at planlægge sig igennem forberedelserne, hvor der blev taget hensyn til kagens mange dele og holdbarheder i kombination med Moderens sygdom. At fondanten så på selve dagen pludselig viste sig fra sin stygge side og var blevet for tør (eller opbevaret forkert eller noget)... I hvert fald smuldrede den 2 timer før afgang, og Moderen måtte bruge hele morgenen på at ælte den forbandede fondant blød ved hjælp af hvid marcipan, i stedet for at hygge sig med pyntningen. Men det lykkedet rimelig godt, hvis jeg selv må sige det.


Kagen bestod af 2 appelsinkager bagt i springform til i alt 4 bunde, der før deling blev skåret ud i dinosaurus-elementer.


Appelsinkage (1 kage)
250g smør
250g rørsukker
4 æg
250g hvedemel
1 tsk. bagepulver
Saft og skal af i alt 3 ØKOLOGISKE appelsiner.
 1. Rør smør og sukker sammen i røremaskinen (eller med en håndmixer).
 2. Tilsæt skiftevis æg og hvedemel, samt lidt bagepulver.
 3. Riv skallen af 2 appelsiner, lad det hvide sidde tilbage, det gør det hele til en bitter affære.
 4. Tilsæt skal og saft og mix det hele en sidste gang.
 5. Hæld i en ca. 20cm springform og bag midt i ovnen 45 min. ved 180 grader.
 6. Tilsæt straks saft fra den 3. appelsin, så kagen bliver dejlig svampet.
 7. Kagen er muligvis endnu bedre dagen efter bagning!
 8. En fjollet, men måske brugbar erfaring: Bagepulveret gjorde ingen forskel ;-)
Til den vidunderlige chokoladeganache smeltede jeg simpelthen 500g hakket chokolade i 5 dl opvarmet fløde. I dette tilfælde laktosefri fløde og appelsinchokolade.
Du kan bruge præcis din yndlingschokolade, det være sig mørk, mælk, hvid, Toms Guld, After Eight, Skildpadder eller noget helt 7. Kun fantasien sætter grænser, det eneste du skal huske er at opvarme fløden helt til kogepunktet, men den må under INGEN omstændigheder koge. Og så skal du ellers udrøre chokoladen HELT i fløden.
Sæt skålen på køl mindst en time. Pisk den nu let med et piskeris, lad være med at slæbe den elektriske frem, den er lige på grænsen til smør, så du ender bare med en skilt creme.


Fondant baseret på skumfiduser har jeg lavet MANGE gange før, men jeg tror måske aldrig jeg har delt opskriften med jer? Det er simpelthen det nemmeste i hele verden...

Fondant (til 1 bradepandekage eller halvhøj lagkage)
15 marshmallows (de "rigtige" store "amerikanske")
2 spsk. neutral olie (fx rapsolie)
4 spsk. vand
ca. 500g flormelis
farve og smag
 1. Sæt marshmallows med olie og vand ind mikroovnen. Marshmallows skal smelte, men absolut ikke tage farve. Gør det langsomt... det tager ikke lang tid uanset.
 2. Tilsæt flormelis lidt ad gangen. Hellere for lidt end for meget.
 3. Når du ikke længere kan røre i fondanten med en ske, skal du ælte den på bordet med hænderne som modellervoks.
 4. Det er færdigt, når det klistrer let fat i køkkenbordet, men man godt kan holde det i hånden uden det ligesom "smelter".
 5. Det kan med fordel lavet flere dage før brug. Opbevar køligt i lufttæt pose.
 6. Jeg har med held haft fondant liggende 9 måneder i et koldt skab i en lufttæt pose. Her skal dog nogengange æltes en smule æggehvide ind i, hvis posen alligevel ikke har været 100% tæt.
 7. Skal hele portionen farves, er det en fordel at tilsætte farve og smag lige når det kommer ud af mikroovnen, inden flormelis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!