fredag den 3. januar 2014

Aftenens menu

I eftermiddag kommer mine svigerforældre. Derfor fandt vi en god tykkam fra Nørregård i fryseren.
Vi har ofte lavet gammeldags oksesteg, men i dag bliver den lidt mere raffineret. Jeg har nemlig en slat Asti fra Nytårsaften. Den må kunne bruges fornuftigt sammen med bredbladet persille og fennikel.
Jeg har kigget lidt på Birthes langtidssteg med stout - det bliver dog ikke en øl-steg denne gang.

Tilbehøret består dels af bagt rodfrugtmos, portionsanrettede. De har et fancy navn, lavede dem for nogle år siden. Ha ha! Fandt den: Rodfrugttimbaler.

Herudover urtefyldte portobello-svampe. Opskriften er i Den Store Vegetariske ude på hylden.

Hvis jeg har overskud til dessert, bliver det kesoplätter med æblemos. Idé: Åse fra Sverige.



Update!

Gammeldags oksesteg (tykkam) i mousserende vin (6-8 pers.):
3-4 spsk. smør
3-4 spsk. rapsolie
1500g tykkam
1 rødløg, finthakket
3 gulerødder, finthakket
2 fed hvidløg, hele
3 pigeon-æbler, både
Laurbærblad
10 peberkorn
2 tsk. salt
5 dl mousserende vin
ekstra vand
evt. fløde
  1. Brun kødet af i smørret.
  2. Sauter grøntsager i olie. Tilsæt æblebåde og krydderier og læg kødet tilbage i gryden.
  3. Hæld vin på, evt. vand, så det dækker halt op på stegen.
  4. Lad det simre 4-6 timer.  Husk at vende den halvvejs, så begge sider kommer i væsken.
  5. Tag kødet op, når stegen er færdig. Si saucen og hæld den retur i gryden. Lad den koge ind til ca. halvdelen. Spæd til med fløde.

 


Rodfrugttimbaler (6 pers.):
3 store pastinakker, skrællede og i mindre stykker
8 gulerødder, skrællede og i mindre stykker
vand
salt
4 spsk. fløde
2 spsk. smør
2 æg
  1. Kog grøntsagerne møre i saltet vand.
  2. Hæld pastinakkerne i én skål og gulerødderne i en anden. Gem kogevandet. 
  3. Blend pastinakkerne med fløde, 1 spsk. smør og 1 æg.
  4. Blend gulerødderne med 1 spsk. smør og 1 æg.
  5. Tænd ovnen 200 grader.
  6. Læg 2 spsk. gulerodsmos i bunden af 6 ramekiner og top op med pastinakmos.
  7. Bag 20 min.


Urtefarserede Portobello-svampe (6 pers.):
6 portobello-svampe
1½ dl bredbladet persille, finthakket
½ dl mandler, finthakkede
1 fed hvidløg, presset
2-3 spsk. smør
  1. Fjern stokken og finhak dem.
  2. Bland stokkene med de øvrige ingredienser.
  3. Smør et ovnfast fad med rapsolie og sæt svampene her.
  4. Fyld dem med persillesmørret og bag dem ved 200 grader 10 min.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!