lørdag den 29. november 2014

Jeg får lyst til at snakke om madspild

Dokumentaren på DR skal du virkelig til at skynde dig at se. På trods af medieopmærksomheden på madspildsproblematikkerne, har DR valgt at tage den af programmet, når december træder igennem. (hvilket jo er lidt fjollet, når du læser videre)

Dansk Supermarked har været ude med riven igen... Føj Føtex!

Før jeg går i gang med at snakke om, hvilket ansvar du som forbruger har, så lad mig starte ved begyndelsen af fødevarekæden: Landmanden.
  • 40-50% kartofler bliver liggende på marken på grund af den forkerte størrelse... De er ikke dårlige, eller grønne, eller ødelagte... De er for store! [kilde: Madspild for millioner]
  • Samlet set er der et madspild på 193.000 tons hos frugt- og grøntavlere. Det svarer til 14% af Danmarks samlede madspild.
  • Kornavlere er værre, de står for 21% af Danmarks samlede madspild.
  • I alt står landmanden for hele 45% af Danmarks samlede madspild. Og her er der altså ikke tale om uspiselige fødevarer, men krumme agurker, dyre-dødelighed og skiftende trends hos forbrugerne. [kilde: Fødevareøkonomisk institut]
Læg mærke til, at langt størstedelen af landmandens madspild faktisk er baseret på forbrugernes, detailhandlens og politikernes holdning til størrelse, form og farve frem for smag. Det er dermed ikke landmanden, der bestemmer, hvilket udbud der skal ligge på hylderne i supermarkederne. [kilde: Madspild for millioner]

Hvis du som forbruger, 
vil nedsætte madspildet i Danmark, 
så lær at spise krumme agurker, uens gulerødder og plettet blomkål.

Foto lånt af The Vegan Pensieve
Der slagtes 100.000.000 kyllinger årligt i Danmark. For hver høne fødes en hane... som ikke kan bruges pga. efterspørgslen på brystkød. 

Der er 3.000.000 æglæggende høns på ethvert givent tidspunkt i Danmark. For hver høne fødes en hane... som ikke kan bruges pga. ... ja, den kan jo ikke lægge æg, vel?!
Selvom madspildet fra detailhandlen "kun" svarer til 3% af Danmarks samlede madspild, er det stadig 46.000 tons mad årligt! [kilde: Fødevareøkonomisk institut]
Igen handler det om forbrugeren. Forbrugerne vil gerne have et stort udvalg og varer fyldte hylder fra kl. 8 til kl. 22. Det giver et enormt madspild. kilde: Madspild for millioner]
Supermarkederne har flyttet sig meget de seneste år. Små gule mærkater med 15-50% besparelser bliver sat på varer med kort tid til sidste holdbarhedsdato. Og forbrugerne tager gladeligt imod dem.
Hvis jeg skal bruge fløde samme aften, har jeg intet problem i at købe en, der udløber samme dag med lidt rabat.

Hvis du som forbruger,
vil nedsætte madspildet i Danmark,
så stop at forlange fyldte hylder efter kl. 18 og omkring helligdage.

Lånt fra Wikipedia
1.530.000 kr.

Så mange penge bliver der smidt i skraldespanden i de danske hjem  i december. Det svarer til gennemsnitligt 933 kr. pr. familie. [kilde: DR Nyheder]
Det er utaknemmeligt, utilgiveligt og ulækkert!
Faktisk er det hele 35% af det samlede madspild i Danmark, der kommer direkte fra forbrugernes egne køkkener! Det svarer til 480.000 tons årlig! Som igen svarer til 85 kg om året pr. person i Danmark, høj som lav, ung som gammel! 
3,5 kg madaffald om ugen pr. gennemsnitsfamilie!
Det kan simpelthen ikke passe, en gennemsnitsfamilie ikke kan spare lidt der!

Køb kun det, du skal bruge.
Brug det, du har.
Køb lokalt og pr. vægt eller stk. i stedet for massetilbud.

Tallene fra Fødevareøkonomisk Institut er fra 2011. AgroTech har således arbejdet videre med tallene og Ingeniøren har vist et glimrende eksempel på, hvorledes disse enormt store tal skal absorberes af almindelige mennesker.

Lånt fra Ingeniøren
Slutteligt et par gode tips.

Lånt fra Wikipedia

Lav din egen bouillon fra "køkkenaffald", eller lav hele suppen ud fra tøm-køleskabet-princippet.

Lav madplan, det hjælper dig til kun at købe det nødvendige, husk at tilføje 1-2 restedage.
En restedag kan sagtens bestå af 2-3 smårester, frisk salat eller grøntsagsstave og brød eller pasta.

Lånt fra Wikipedia
Tænk over det, når du spiser ude, specielt fra buffeter. Du sender et signal til restauranten. Hver gang kunder tager for meget fra buffeten eller kræver et større udvalg, bliver restauranten nødt til at forøg mængden af mad.

Hvis du har mange rester kan du jo dele det ned nogen: Dinnersurfer

Stop Spild Af Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!