onsdag den 12. november 2014

Når tilbuddene dikterer madplanen

Min lokale Kvickly har de sidste mange uger solgt økologiske blommer til kun 7,95 for en pakke med 6 stk. Det har tvunget mig til at kigge lidt alternativt på madplanen. For når salatgrøntsagerne ikke længere er i højsæson, så må man jo prøve andre ting i salaterne.
Mine børn er ikke vild med vintergrøntsager, så jeg må forsøge med lidt alternative tiltag.

Når man som vi gør, lever noget nær 100% økologisk, er man nødt til at gå efter tilbudene, for at få budgettet til at hænge sammen. Langt størstedelen af kødet henter vi et par gange årligt hos hhv. Allégården og Nørregård. Vi har Danmarks bedste fiskehandler lige nede på havnen og flere vidunderlige grøntsagshandlere at vælge imellem. Hovedvejens Gårdbutik sælger økologisk grønt fra Broendegård hver lørdag, pluk-selv-æbler og -pære i Båring, Tomaten ved Vejlby og Tommys egne øko-grøntsager på torvet i Fredericia hver onsdag.

Vi bor fantastisk. I vores nærområde ligger Aldi, Fakta, Føtex, Kvickly, Lidl, Netto og Rema 1000. Det er absolut muligt at købe økologi på tilbud hver eneste uge.
Nogle varer er bare aldrig på tilbud. Men så slår Føtex sig op på 25% på alt økologi hver 1. lørdag i måneden og vores lokale Kvickly sælger ofte 25% på både frugt & grønt, Änglamark-produkter og Urtekram-produkter.

Vi valgte at servere et stort andebryst fra fritgående and på 1500g på Mortens Aften. Det var mere end rigeligt til 2 voksne og 2 børn. Resterne af kødet brugte jeg her til aften på en lækker salat inspireret af Slankedoktor.

Blommesalat med and (2 pers.)
½ andebrystfilet i strimler
1/3 spidskål, fintsnittet
3/4 agurk i tern
2½ blommer i tynde både
saft fra 1 limefrugt
1 spsk. hørfrøolie
1 spsk. agavesirup
1 spsk. sesamfrø
chilipulver
  1. Bland alle ingredienserne

Et lækkert blomkålshoved fra Tommy røg i indkøbsposen i dag. Lidt samtale frem og tilbage, hvordan skulle vi servere det til andesalaten? Risotto? Dampet? Rå?

Valget faldt på en gammeldags blomkålsgratin, som min bedstemor plejede at lave den (bortset fra den udkogte blomkål)

Blomkålsgratin (2 pers.) 
½ blomkålshoved
50g smør
50g mel (evt. kikærte- eller kartoffelmel)
1 dl fløde (eller soyafløde)
1 dl kogende vand
salt & peber
3 æg (delt i blommer og hvider)
1 dl pastinak (blendet i minihakkeren)
1 dl parmesan, friskrevet
rasp (evt. knuste sesamfrø)
  1. Vi kan godt lide vores blomkål med et godt bid. Hvis du gerne vil have den mere udkogte version, skal du lige dampe blomkålen 10 min. Ellers bare del den i små buketter.
  2. Smelt smør i en gryde og pisk melet ud heri. Vær sikker på at "brænde" melet af så din opbagning ikke smager støvet. Det må naturligvis ikke tage farve.
  3. Tilsæt vand og fløde gradvist under piskning til jævningen er lind.
  4. Køl 3-5 min. og smag til med salt og peber.
  5. Tilsæt æggeblommer under piskning - det er ikke nu, du skal udvise spaghettiarme - her er det afgørende punkt for en lækker gratin.
  6. Pisk hviderne stive i en ren og tør skål. Tilsæt æggehviderne forsigtigt sammen med pastinak og parmesan. Det skal kun akkurat blandes for at beholde luftigheden.
  7. Bland blomkålsbuketterne med sovsen, drys med rasp og sæt i ovnen ved 200 grader ca. 45 min. Den må ikke blive sort på toppen. Du kan evt. dække med låg den første halvdel af tiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!