torsdag den 5. september 2013

Hvorfor smide resterne ud? Hjemmelavet bouillon!

Grønsagsbouillon...
Kender I de der klamme gær-ekstrakt-terninger, der egentlig kun smager af salt?
Læs mere om bouillonterningens "hemmelige" identitet på Politiken.


Hvorfor ikke lave sin egen grønsagsbouillon? Det er hverken svært eller dyrt!

Tjek lige dit køkken... Gulerodstoppe, gulerodsskræller, gulerodsender, porretoppe, porreender, fennikeltoppe, persillekviste, løgskræller, kålstokke, runkne peberfrugtrester, kartoffelskræller, aspargesstokke, tomatblomst-ender... Jeg kunne blive ved.

Hvad gør du ved det??? Hvis du er semi-fornuftig, smider du det på komposten. Hvis du er snusfornuftig smider du det i en gryde med laurbærblade, peberkorn, friske krydderurter og salt.
Hvad med den tørre skorpe på parmesanosten? I med den! Majskolbe-stokken? I med den! Kun fantasien sætter grænser.

Kog det godt og længe, gerne hele dagen. Si og hæld på flaske eller kande og stil på køl. Herhjemme har vi erhvervet nogle smarte 2-liters kander, hvor låget er 2-delt, så der kan komme en stavblender ned i.






Nu kan du bruge den i et væld af kombinationer:

  • Som klar suppe med nudler (fortynd evt. med lidt vand)
  • Som reste-suppe med kødboller/pølserester/grøntsagstern/kyllingfilet
  • Som væde til langtidsstegning
  • Som bouillon til risotto/bygotto
Det er dejligt, det er frisk og det er gratis!

Læs mere om genbrug i køkkenet!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!