mandag den 13. januar 2014

Life of a Stay-at-home-(because she is sick)-Mom

Ahh... Klokken er 8.45 og Herren er på vej i børnehaven med Mindstetrolden. 2½ timers uafbrudt hårdt arbejde er fuldført og nu skal benene op og kaffen ned.

06.15 ... Vækkeuret ringer, alt efter kroppens funktionsniveau har jeg 15 min. til Størstemusen skal op. Nogle gange virker jeg, så går jeg i bad, andre gange virker jeg ikke... Så kravler jeg ud af sengen og laver lidt strækøvelser for at få kroppen i gang.

06.30 ... Uret ringer igen. Nu skal Størstemusen vækkes. Jeg aer hende på sengekanten, mens hun stille vågner. Branflakes eller havregryn? Hun vælger havregryn. Havregrød eller mælk? Mælk. Herren går ned og gør morgenmaden klar. Skal mor finde tøj eller vil du? Mor!

06.45 ... Så skal der smøres madpakker. Moderen er effektiv, samlebåndsagtig. Herren sidder stille med sin morgenmad. Han fungerer ikke, før rugbrødsmotoren er sat i gang. 3 halve rugbrød med pålæg, 3-4 forskellige grøntsager - Det var madpakken. Kiks eller müslibar? Kiks, har vi havrekiks? Nej, riskiks eller fuldkorn? Fuldkorn! Lægges i frugtbøtten med 2-3 forskellige udskårne frugter.

07.15 ... Så kan moderen også få sin morgenmad. En pillecocktail med et stort glas vand og en smoothie. Mandag morgen, laver tjekliste i hovedet, er der noget hun skal have med i skole? Nogle aftaler? Er taskerne klar?

07.30 ... Uret ringer. Mor ordner håret, far finder overtøjet. Så skal der tisses af. Det er koldt, på med overtræksbukser, huer og handsker. Madpakken i tasken. Hvor er drikkedunken? Glemt i fredags i skolen!

07.45 ... Kys & Kram, farvel farvel, hav en god dag. - Mindstetrolden kommer til syne på toppen af trappen og vinker farvel til storesøster og far. Branflakes eller havregryn? Havregryn. Havregrød eller bananmælk? Bananmælk... og rosiner!

08.00 ... 15 minutters Ramasjang og stilhed. Har jeg styr på aftensmaden? Skal jeg handle? Er der nogle presserende opgaver? Noget der skal hentes eller afleveres? Overblikket formes.08.15 ... Skal mor finde tøj eller skal du? Du bestemmer, mor, men det skal være smukt! Moderen finder praktiske gamacher og et smukt tylskørt - det perfekte kompromis! Mindstetrolden er morgengroggy og vil gerne have hjælp med tøjet. Det får hun.

08.30 ... Uret ringer. Mor ordner håret, far finder overtøjet. Så skal der tisses af. Det er koldt, på med flyverdragt, huer og handsker. Madpakken i tasken. Husk bamsen!

08.45 ... Kys & Kram, farvel farvel, hav en god dag. Mor-tid: Blogtid, facebook-tid, mail-tid... Måske en lille lur?

09.30 ... PLAN. Hænge vasketøj op, lægge rent tøj sammen og sætte en ny vask over. Mindst 20 min. på sofaen - Halleluja for Netflix!

10.30 ... PLAN. Tømme opvaskemaskine, rydde køkkenbordet, fylde opvaskemaskine, fjerne opvask i stuerne. Mindst 20 min. på sofaen - måske man trænger til en lur? Og et æble!

12.00 ... PLAN. Lave frokost. Herren er hjemme i dag, så jeg tror jeg laver suppe. Tom Yum Goong. Mindst 20 min. på sofaen.

13.30 ... PLAN. Indkøb. Jeg skal i hvert fald i Kvickly efter mælk om mandagen! Hvis kroppen kan klare det, snupper jeg et eller begge børn med retur. Ellers må Herren hente senere. De kan godt lide at komme tidligt hjem om mandagen. ... Hjemme igen mindst 20 min. på sofaen, ofte mere. Det er anstrengende at handle, indkøbsvogne vil partout den modsatte vej af én selv, mange varer under knæhøjde og så skal man stå... stille... i kø ved kassen, hvis man er uheldig! Det er for det meste overmodigt at hente børn på vejen, men hvis Herren har haft nattearbejde, skal han sove til 15-15.30, og så er det altså mit job at hente børn. Hvilket foregår i bil, selvom ruten Hjem-Skole-Børnehave-Hjem kun er 800m og i bil er 1100m pga. ensrettet gade. Jeg kan ikke gå 800m når jeg også skal op ad trapper i skolen, stå og vente/hjælpe/pakke x2 og ikke bide hovedet af dem inden vi når hjem.


15.30 ... Herren finder et magisk overskud til børnene, selvom han lige er stået op. For det meste leger de eller ser lidt TV en halv times tid, mens han spiser lidt "morgenmad" - og så tager han dem med ud og cykler, går på legepladsen, biblioteket eller skøjtebanen. Han er en skat! Moderen har igen været i gang i 2 timer, så det er tid til at ligge på sofaen!

16.30 ... PLAN. Påbegynde aftensmad. Hvis det er med minimum forberedelse, trækker jeg den en halv time. I går var der And på 3 måder på menuen, det gik stærkt. I aften er det kødsauce, den skal trække lidt længere.

Tarteletter til Herren & Mindstetrolden. Soyaflødesauce med andebouillon, andekød og ærter.

Røræg og stegt and a la biksemad til Størstemusen.

Salat med and til Moderen.

17.30 ... Vi spiser aftensmad. For det meste sidder vi i spisestuen ved bordet, som en "rigtig" familie. Men er det hurtigmad fordi moderens krop ikke vil det, den skal, sidder vi i sofaen foran en god børnefilm. Jeg bliver ofte overvældet af træthed efter maden og må snuppe en kort lur på sofaen.

19.00 ... Uret ringer, så er det sengetid for børnene. Vi hygger og pjatter, nusser og vasker, smører og børster. Vi hjælpes ad og det er hyggeligt. Hvis Herren skal på arbejde, så går han i seng bagefter og Moderen putter. Ellers er det som oftest Herren, der putter. Vi har hver vores ritualer oppe i værelset, som indbefatter en eller anden grad af historie og musik.

I løbet af døgnets sidste timer skifter jeg stadig arbejdsstillinger ca. hvert 20. minut.
Jeg står op og rydder køkken og rydder stuer. Jeg sidder ned og laver blogindlæg, budget og socialiserer. Jeg ligger ned og ser diverse serier.

Her har du min opskrift på Tom Yum Goong:
Spidskommen, koriander, kanel, cayennepeber og ingefær (stødt)
Kokosolie
Løg & hvidløg i små tern
Fishsauce, rejepasta & limesaft
Boullion, evt. kokosmælk
Røde linser
Grøntsager i små tern
Koriander, persille el.lign.
Evt. rejer eller kogt kød i tern


 1. Steg krydderierne af i en tør gryde. (Bestemmer styrken)
 2. Tilsæt olie og steg løg og hvidløg. (½ løg + 1 fed hvidløg pr. person)
 3. Tilsæt fishsauce, rejepasta, limesaft, bouillon og kokosmælk. (Bestemmer mængden)
 4. Tilsæt linser. (½ dl pr. person)
 5. Tilsæt grøntsager. (God mulighed for at slippe af med lidt grøntsagsrester)
 6. Krydderurter er altid lækre...
 7. Da Tom Yum Goong oprindeligt er en rejesuppe, kunne man jo passende tilsætte rejer. Men vi bruger det altså lige så meget som en vegetarisk suppe eller restesuppe, så her gælder alt slags kød, eller intet kød.

2 kommentarer:

 1. Men du når meget alligevel... Du er sej!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karen.
   Men det er svært alligevel at være helt tilfreds, når man kun lige akkurat når det basale oprydning og rengøring... Og det ikke hver dag alligevel...
   Nu har jeg kørt på kvart blus i 2½ år, men jeg bliver stadig frustreret over, at måtte stoppe midt i en opgave, eller ikke have overskud til de sjove ting :-)

   Slet

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!