mandag den 14. april 2014

Indlagt med galdesten

Lørdag morgen fik jeg akutte mavesmerter. Styrken var ligesom galdestensanfald i gamle dage Har ikke haft et anfald i over 3 år men placeringen var helt igennem forkert. Smerterne sad midt i Solar Plexus i stedet for i højre side.

Konklusionen mandag formiddag på Organkirurgisk afdeling: Jeg skal have foretaget en ERCP, en kikkert- og røntgenundersøgelse af galdegangen og fjernelse af en fastklemt galdesten i den dybe galdegang bag bugspytkirtlen. Det er ikke en rar procedure, men man er i det mindste lokalbedøvet, så man slipper for opkastfornemmelserne.

Hvad er galdesten?
Galdesten er små eller store sten, der kan dannes i galdeblæren, når balancen i galdens sammensætning afviger fra det normale. Galdesten er hyppigt, men tilstanden giver først symptomer, når stenen blokerer afløbet fra galdeblæren eller sætter sig fast i de dybe galdegange på vej til tolvfingertarmen.
Når balancen mellem stofferne i galden skubbes for meget over mod højt kolesterolindhold, kan der udfældes kolesterol-krystaller, som er det hyppigste grundlag for galdesten. Stenene vokser, når galdens indholdsstoffer binder til de faste krystaller og består af kolesterol, galdepigment og kalk (kalcium). Der kan være mange små sten eller enkelte store, som kan blive større end et hønseæg. Store sten behøver dog ikke at give værre symptomer. 
 [kilde Sundhedsguiden.dk]
Så det gælder om at holde sig fra kolesterol, som jo generelt er dårligt for de fleste.

Fødevarer med 0 kolesterolindhold: [kilde: rapsol.dk]

  1. Frugt, både frisk, frossen, tørret og konserves, samt juice
  2. Nødder: Jordnød (saltet peanut), Jordnøddesmør (peanutbutter), Kokosmel, Mandel, Muscat, Pecan, Pistacie, Solsikkefrø, Valnød
  3. Grøntsager, både frisk, frossen, tørret og konserves, samt juice og ristede løg, tang
  4. Brød, både lyst og mørkt, pasta og ris
  5. BBQ-sauce, Bouillon, Eddike, Fransk & Italiensk dressing, Gær/gærekstrakt, Kartoffelmospulver, Ketchup, Salatmayonnaise, Tomatsuppe
  6. Bulgur, Bygmel, Havregryn, Hirse, Kartoffelmel, Majsstivelse, Mannagryn, Rasp, Risklid, Rismel, Rugmel
  7. Alkohol, Kaffe, Mineralvand, Saft, Sodavand, Te, Vin, Øl
  8. Bønner, linser og kikærter, tørrede og konserves, samt sojamel og sojadrik
  9. Cacao (instant til mælk), Cacaosmør, Chips (franske kartofler), Cornflakes (frosted), Karameller, Lakrids, Marmelade/syltetøj, Müsli, Nutella, Popcorn, Sirup, Sukker, Vingummi
  10. Fedtstoffer: Hvedekimolie, Margarine 80%, Minarine 40%, Rapsolie, Safflowerolie, Sojaolie, Tidselolie, Valnøddeolie
  11. Havsalt, stensalt
  12. Æggehvider
Fødevarer med højeste kolesterolindhold: [kilde: rapsol.dk]
  1. Æg, alle slags
  2. Fiskeolie/Levertran
  3. Indmad, alle slags
  4. Bacon, Blodpølse, Kyllingepølse, Leverpostej, Leverpølse, Rullepølse, Salami, Skinke, Spegepølse, Paté, Pølser
  5. Kaviar (både ægte og uægte), herunder også Torskerogn
  6. Mayonnaise, Remoulade
  7. Fedt, Smør, Smørbart blandingsprodukt 80%
  8. Blæksprutte, Skaldyr (alle slags)
  9. Creme fraiche 38%, Ost max. 18g fedt <30 alle="" li="" slags="">
  10. Flæskesvær, Småkage
  11. Ansjos, Brasen, Hornfisk, Klipfisk, Kuller, Laks, Makrel, Sandart, Sej, Tun i olie, Sardin, Ørred, Ål
  12. And, Due, Fasan, Gås, Kalkun, Kylling
  13. Får, Hest, Kalv, Lam, Okse, Svin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!