fredag den 6. august 2010

QuinoaQuinoa: Inkaernes hellige føde, der af spanierne måtte lide døden frem for kartoflen og blev undertrykt som vestlig spise i flere tusinde år. 
 
Quinoa er ikke en kornsort, men planten tilhører amaranth-familien, ligesom eksempelvis havemælde, som den i øvrigt ligner.
Quinoaplantens frø indeholder ikke blot stort set alle essentielle aminosyrer og et meget højt proteinindhold på mellem 7,5-22%, men har derudover også et fedtindhold på omkring 5%, baseret på overvejende de mest sunde fedtsyrer. Blandt fedtsyrerne findes omega-3-fedtsyren alfalinolensyre, der er meget vigtig for menneskets ernæring. Desuden bør det fremhæves, at quinoa er glutenfri!

De præcise næringsværdier ligger som pdf-dokument fra Aurion.

Quechua-myten fortæller, at en turteldue bragte tre frø til folket. Frøene var en gave fra himlen, leveret af en hellig fugl. Af disse tre frø var – og er - quinoa det vigtigste.

Du kan finde udmærkede opskrifter af Kille Enna eller Erwin Lauterbach
Jeg har også uploadet en opskrift, der ofte er ønsket af både mand og børn, når vi skal på tur.Sidst men ikke mindst: Prøv det, prøv det. Måske bliver I lige så glade for dette superprodukt, denne gudespise, denne vegetarernes kaviar, som vi er i vores familie.
Velbekomme


Se andre bidrag med Q her.  

11 kommentarer:

 1. Jeg overvejede quinoa som mit Q, men udelukkende fordi jeg ved det findes. Nu har du givet en mængde inspiration og viden så jeg vil forsøge mig med quinoa næste gang en mere spændende salat skal blandes :-))

  SvarSlet
 2. Jag äter en hel del Quinoa. Jag brukar köpa ett paket som heter Quinoa Tricolore från Frebaco. Det är en blandning av vit, svart och röd quinoa. Svart och röd quinoa har mer smak än den vita, så denna blandning behöver man inte krydda med annat än salt.
  http://fotoentusiastenfotoblogg.blogg.se/category/abc-i-ord-och-bild.html

  SvarSlet
 3. Dette vil jeg også prøve

  SvarSlet
 4. Så blev jeg da klogere.. tak.
  Fine q-valg..
  Ha' en dejlig weekend :-))

  SvarSlet
 5. Jag har aldrig smakat Quinoa, men kanske skulle ta och göra det...
  Bra val till veckans bokstav!
  Trevlig helg!

  SvarSlet
 6. Vi spiser rigtig meget quinoa. Både den hvide, sorte og den røde.

  Er perfekt til at blande i div. salater som ekstra fyld. Eller bare blandet med lidt hakket persille, granatæblekerner og smagt til med citron-gastrik. Yummi!

  SvarSlet
 7. Jeg har ikke prøvet quinoa endnu, men nu skal det snart være. Jeg har været ved at studere vegetariske opskrifter hos Kirsten Skaarup, og hun bruger det en del.

  SvarSlet
 8. Dette må prøves!! Blir alltid så mye klokere og nysgjerrigere etter å ha besøkt deg!
  (Og det kommer fra en som er livredd for mat hun ikke har smakt før!!)

  SvarSlet
 9. Hei ! Tenk at Quinoa har eg faktisk aldri hørt om før nå ! Lærerikt og interessant, fint Q-bidrag !

  SvarSlet
 10. Jeg har aldrig fået smagt quinoa, men nu må jeg altså få købt noget, så det kan prøves. Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet
 11. Tusind tak for de mange rosende ord.
  :-)

  SvarSlet

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!